Ο ηγούμενος Φου Γιού 雪庭福裕 (Xuětíng Fúyù 1203-1275)

Κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα ένα πολύ ιδιαίτερο παιδί γεννήθηκε στην οικογένεια Τζανγκ στην πόλη Ουέν Σούι 文水 (Wén Shuǐ) στην επαρχία Σαν Σι 山西(Shān Xī) . Το παρατσούκλι του ήταν το "άγιο μικρό παιδί", Σενγκ Χιάο Ερ 僧小儿 (sēng xiǎo'ér), επειδή είχε την ικανότητα να διαβάσει ένα βιβλίο μία μόνο φορά και να το κατανοήσει πλήρως.

Απαρνήθηκε την κοσμική ζωή για να γίνει μοναχός, πήρε το όνομα Φου Γιού 雪庭福裕 (Xuětíng Fúyù) και άρχισε την εκπαίδευση του υπό την επίβλεψη του μοναχού Xiu Lin Wei . Όταν ενηλικιώθηκε, ο πρώτος (Μογγόλος) αυτοκράτορας της δυναστείας Γιουάν (1279 - 1368 μ.Χ.), 元世祖 (Yuán Shìzǔ), ο Κουμπλάι Χαν 忽必烈 (Hūbìliè 1279-1294 μ.Χ.), τον έστειλε στο ναό Σαολίν για να αποκαταστήσει την τάξη.

Ο μοναχός Φου Γιού έγινε ο ηγούμενος του ναού Σαολίν και συνδύασε τους πέντε κλάδους του Τσαν σε έναν, ο οποίος πήρε την ονομασία "Τσάου Ντουνγκ" 曹洞 (Cáo Dòng) ο οποίος μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία ως "Σότο" (Sōtō Shū). Άνθρωποι από όλη την Κίνα έρχονταν για να ακούσουν τις διδασκαλίες του Ντάρμα και ως εκ τούτου το μοναστήρι Σαολίν έγινε πολύ διάσημο και γνώρισε μεγάλη ευημερία. Έχτισε παραρτήματα του ναού Σαολίν σε πολλά μέρη της Κίνας όπως στην επονομαζόμενη τότε Τσανγκ Αν 長安 (Cháng'ān), το σημερινό Σιάν 西安 (Xī'ān), στο 苏州 (Sū Zhōu), στο Τάι Γιουάν 太原 (Tài Yuán) και στη Λούο Γiάνγκ 洛陽 (Luò Yáng) κ.α. Με το άνοιγμα κάθε νέου ναού, έστελνε έναν μοναχό από το μοναστήρι Σαολίν για να γίνει ηγούμενος.

Η επιρροή του Φου Γιού σχετικά με την εξάπλωση του Τσαν και την κουλτούρα του Σαολίν ήταν τεράστια. Αυτό του χάρισε μερικούς πολύ ειδικούς τίτλους. Για το ναό Σαολίν, είναι "Κάι Σαν Τζιόου Σι" (Kai Shan Jiu Shi), που σημαίνει ο "Ιδρυτής του ανοιχτού Βουνού". Το 1312, ο αυτοκράτορας Ρεν Τζονγκ 元仁宗 (Yuán Rén Zōng, 1285-1320) της δυναστείας Γιουάν απένειμε τον τίτλο του "ενός από τους τρεις μεγάλους κυβερνήτες" και επίσης ο "γηραιός σοφός της χώρας".
 
Επίσης ο Φου Γιού κάλεσε τους πιο καταρτισμένους δασκάλους πολεμικών τεχνών να έρθουν και να μοιραστούν τις γνώσεις τους στο ναό Σαολίν. Τρεις φορές σε μια περίοδο τριών ετών κάθε φορά οι δάσκαλοι ήρθαν από πολλά μέρη της Κίνας στο ναό για να μοιραστούν την γνώση τους. Οι μοναχοί Σαολίν κατέγραψαν τις τεχνικές και τις φόρμες που παρουσιάστηκαν σε αρχεία και τα φύλαξαν σε μια βιβλιοθήκη που διατηρήθηκε στο ναό Σαολίν για πολλούς αιώνες (δείτε εδώ για την πρόσφατη καταστροφή του ναού Σαολίν το 1928) Για το λόγο αυτό ο ναός Σαολίν θεωρείται συχνά ως η γενέτειρα των πολεμικών τεχνών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Ο ναός Σαολίν μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ως ένα πανεπιστήμιο μέσα στο οποίο μελετήθηκαν οι πολεμικές τέχνες και στη συνέχεια συνδυάστηκαν οι πιο χρήσιμες τεχνικές σε ένα νέο σύστημα. Αυτό το σύστημα είναι τώρα γνωστό ως Σαολίν Γου Κουνγκ (Πολεμικό Κουνγκ Φου) 少林武功 (Shàolín Wǔ Gōng) και η παράδοση μέσω της γενεαλογίας των μοναχών Σαολίν που όρισε ο ίδιος, συνεχίζει αδιάσπαστη μέχρι τις μέρες μας. Απεβίωσε το 1275 στα 73  έτη και σήμερα αναπαύεται στο "Δάσος με τις Παγόδες" - το κοιμητήριο των δασκάλων, Τα Λιν 塔林).

Δείτε πιο κάτω την αναπαράσταση τη ιστορίας από ντοκιμαντέρ σχετικό με την ιστορία του ναού Σαολίν.


 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών