"Οι Έξι Θεραπευτικοί Ήχοι" Λιού Τζι Τζουέ (六字訣 Liù Zì Jué)

Οι Έξι Θεραπευτικοί Ήχοι - Λιού Τζι ΤζουέΟι Έξι Θεραπευτικοί Ήχοι ή Λιού Τζι Τζουέ (Liu Zi Jue) είναι μία από τις πιο κοινές μορφές του κινεζικού Tσι Κουνγκ * (Qi Gong), και περιλαμβάνει το συντονισμό της κίνησης και αναπνοής με ειδικούς ήχους που αντιστοιχούν σε πέντε εσωτερικά όργανα και μία λειτουργία.

Ιστορία

Ο όρος «Έξι Θεραπευτικοί Ήχοι» εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο με τίτλο «Φροντίδα της υγείας του νού και παράταση της ζωής». Γράφτηκε από τον Tao Hongjing της Νότιας και της Βόρειας δυναστείας (420μΧ-589μΧ). Μια ηγετική φυσιογνωμία της Σχολής Maoshan του Ταοϊσμού, ο Tao, ήταν διάσημος για τη βαθιά γνώση του στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. «Υπάρχει ένας τρόπος εισπνοής και έξι τρόποι για την εκπνοή», γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του.

Μετέπειτα, ο Ζου Pu'an της Δυναστείας Σονγκ (960μΧ – 1279μΧ), συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στους όρους διατύπωσης της θεωρίας και πρακτικής για τη διάδοση της άσκησης αυτής, γράφοντας ένα βιβλίο «Πραγματεία για την διατήρηση της Υγείας - Προσέγγιση της αναπνοής με έξι τρόπους».

Οι Έξι Θεραπευτικοί Ήχοι, μέχρι την δυναστεία των Μινγκ (1386μΧ - 1644μΧ), δεν συνοδευόταν από κινήσεις του σώματος η ασκήσεις, μέχρι που ο Hu Wenhuan και ο Gao Lian έγραψαν κάποια βιβλία για το θέμα αυτό. Και οι δύο συμπεριέλαβαν στα βιβλία τους τη συνοπτική περιγραφή των Έξι Θεραπευτικών Ήχων για την αποφυγή ασθενειών και παράταση της διάρκειας ζωής, συνδυάζοντας την ελεγχόμενη αναπνοή με κινητική άσκηση.

Η θεωρητική βάση των Έξι Θεραπευτικών Ήχων, είναι σύμφωνη με τις αρχαίες θεωρίες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής των Πέντε Στοιχείων και των Πέντε Στερεών Σπλάχνων. Τείνουν να είναι σε κοινό έδαφος με την μέθοδο προφοράς της Κινεζικής γλώσσας, καθώς και την κατεύθυνση των κινήσεων του σώματος και του νου, ακολουθώντας τον νόμο της εσωτερικής κυκλοφορίας των μεσημβρινών.

Οι ήχοι:

  1. XU προφέρεται she, με χείλη στρογγυλεμένα σαν παχύ σφύριγμα – Όργανο: Ήπαρ
  2. HE προφέρεται huh – Όργανο: Καρδιά
  3. HU προφέρεται who – Όργανα: Σπλήνα / Πάγκρεας
  4. SI προφέρεται sir - Όργανο: Πνεύμονας
  5. CHUI προφέρεται chway ή chwee. Όργανο: Νεφροί
  6. XI προφέρεται όπως το she με τη γλώσσα ψηλά, και καλά προς τα εμπρός
    Λειτουργία: Ρύθμιση της «τριπλής καύσης» ή του «τριπλού θερμαστή

Όλες οι συλλαβές προφέρονται σε ένα επίπεδο ήχου - το λεγόμενο πρώτο τόνο (ανεξάρτητα από το λεξικό προφοράς κάθε λέξης), αλλά ο πέμπτος ήχος είναι συνεχής και μπορεί να διατηρηθεί, έντονα και δυνατά.

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών